hond met balletje

10 Leuke trucjes om je hond te leren

Hoe meer tijd je met de hond doorbrengt, hoe sterker je band wordt. Spelen met de hond is een van de leukste onderdelen van het hebben van een hond.

Trainen is een van de beste manieren om tijd met je hond door te brengen en hem mentaal en fysiek te beter te maken. Het is voor jullie allebei de moeite waard om iets nieuws te leren en elkaar beter leren te begrijpen.

We gaan 20 trucjes bekijken die je je hond kunt aanleren. Niet elke hond leert in hetzelfde tempo, gun jezelf de tijd om je hond deze trucjes te leren. Ze zijn niet allemaal van belang voor een goede opvoeding van de hond, maar ze zijn ontzettend leuk om te leren. Hier is een lijst met 20 van onze favoriete trucjes.

 

1. Pootje geven

Laat je hond voor je zitten. Zeg dan, ‘pootje’ en pak hun poot met je hand en schud hem zachtjes. Beloon ze met een kleine traktatie en een knuffel. Nadat je dit tijdens de training meerdere keren per dag hebt gedaan, kun je proberen ‘pootje’ te zeggen zonder hun poot te pakken om te zien of ze zelf hun poot op zullen heffen. Als ze dat niet doen, blijf dan het pootje nemen.

‘Pootje’ is een van de meer eenvoudige trucs om te leren en kan helpen bij honden die doorgaans behoorlijk koppig zijn tijdens trainingssessies.

2. In de mand liggen

Deze truc leert je hond om in de mand te gaan liggen en erin te blijven liggen. Pak de mand of bed, en zet het ongeveer 2 meter bij je vandaan. Zeg ‘in de mand’ en loop met de hond naar de mand. Zorg dat de hond gaat liggen en geef een traktatie en veel lof.

Herhaal dit frequent gedurende meerdere dagen. Dan kun je proberen de hond alleen te laten gaan. De beste manier om dit te doen, is door een huisgenoot bij de mand te laten wachten met een traktatie. Probeer de hond na een tijdje te vertellen dat ‘ie het alleen moeten doen zonder dat er iemand bij de mand staat. Als ‘ie dat doen, loop dan naar de mand en beloon.

3. Buiging maken

Een buiging maken houdt in dat je hond zijn borst op de grond legt terwijl hij zijn achterste in de lucht houdt. Buigen is meestal makkelijker dan men denkt, omdat het deel uitmaakt van een natuurlijk rek- en strekgedrag van honden. Je kunt meerdere methodes voor deze truc gebruiken.

Begin met je hond in een staande positie. Leg iets lekkers voor ze op de grond om ze te laten bukken. Als ze proberen te gaan liggen om het te pakken te krijgen, steek dan je hand onder hun buik en houd hun achterste in de lucht. Houd ze daar even en herhaal: ‘maak een buiging’ of ‘buigen’.

4. Achteruit gaan

Je hond leren achteruit te gaan op commando is handig in tal van situaties, vooral als ze graag altijd dicht bij je willen zijn. Als eerste ga je voor je hond staan en loop je naar hem toe. Zeg ‘ga terug’ terwijl ‘ie automatisch achteruit loopt om aan de kant te gaan. Uiteindelijk zou je na herhalingen in staat moeten zijn om ‘ga terug’ te zeggen zonder te bewegen.

5. Opstaan

Je hond laten opstaan ​​kan betekenen dat ‘ie vanuit een zittende positie gaat staan ​​of op de achterpoten gaat staan. De laatste is de meest uitdagende van de twee. Door ze vanuit een zittende positie op commando te laten staan, helpt het als je om ze te verplaatsen.

Om je hond te overtuigen om vanuit een zittende of liggende positie op te staan, laat je ‘m het lekkers in je hand zien. Zodra de hond het zien, ga je een beetje achteruit en zeg je ‘sta’, zodat ze moeten opstaan ​​om het te volgen. Zodra de hond opstaat, beloon je hem met de beloning. Blijf dit doen totdat ze op commando staan ​​zonder iets lekkers te zien.

6. Knuffel

Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken om je hond te leren knuffelen. Je kunt voor ze knielen en iets lekkers op je schouder leggen, zodat ze hun pootjes naar je toe kunnen brengen voordat je ze beloont.

Als je een staande knuffel wilt, begin dan door voor ze te gaan staan. Laat ze iets lekkers dichtbij je gezicht zien. Zeg ‘knuffel’ terwijl je ze laat opstaan ​​​​en de poten om je heen slaan. Geef ze dan de beloning.

7. Zwaaien

Nadat je hond heeft geleerd hoe hij handen moet schudden, kun je hem leren zwaaien. Laat je hond voor je zitten en strek je hand uit zodat ze denken dat je een pootje wilt. In plaats van hem vast te pakken, trek je je hand terug en zeg je ‘zwaai’. Geef hierna een beloning.

Al vroeg tijdens deze truc kan je hond zijn poot laag houden. Leer de hond om hem hoger en hoger op te tillen om de traktatie te krijgen. Je kunt ze misschien heen en weer laten zwaaien door ze het lekkers met hun poot te laten volgen.

8. High five

Het aanleren van ‘high five’ is vergelijkbaar met de ‘pootje’ truc.  Wanneer ze hun poot hoog optillen, raak je die aan en zeg je ‘high five’. Wanneer de poot en hand elkaar raken, kun je je hond belonen.

9. Dansen

Bijna elke hond kan leren dansen maar het is gemakkelijker voor kleine honden omdat ze lichter zijn en minder gewicht hoeven te balanceren.

Aan het begin van deze truc zorg je dat je hond voor je zit. Houd dan een beloning in je gesloten hand dicht bij de neus. Til het langzaam op en hou het iets achter het hoofd. Zo moet je hond achterom kijken en op de achterpoten gaan staan ​​om het beter te kunnen zien. Beloon de hond met een traktatie terwijl ze op de achterste benen gaan staan. Herhaal dit proces totdat ze beetje bij beetje kunnen opstaan.

Als ze hier goed in worden, begin je ze te laten opstaan ​​en beweeg je de traktatie in een cirkel rond hun hoofd. Tegelijkertijd zeg je het woord ‘dans’. Het doel is dat ze beginnen te draaien terwijl ze staan. Als je hond gevoelig is voor rugproblemen, leer hem deze truc dan niet aan.

10. De beker truc

Met de bekertruc leer je je hond om een ​​spel met je te spelen. Leg een snoepje in een van je handen en laat het aan je hond zien. Sluit vervolgens beide handen en houd ze voor je hond. Zeg: ‘Welke?’

Je hond zal proberen de vuist open te maken waarvan hij denkt dat het lekkers erin zit. Ze doen het misschien met hun neus of mond, maar beloon ze pas als ze hun poot gebruiken. Open dan je hand en geef ze de beloning. Doe dit totdat je hond alleen zijn poot gebruikt om de hand met het lekkers te selecteren.

Similar Posts