Overgewicht hond aanpakken

Een goed baasje zorgt ervoor dat de hond in een goede shape is. Je denkt misschien dat je dikke hond schattig is zoals hij is, maar de realiteit is dat hij risico loopt op gezondheidsproblemen. Bepaalde rassen zullen meer dan andere rassen worden beïnvloed door zelfs de kleinste gewichtstoename. Het is dus belangrijk om de conditie van de hond gedurende zijn hele leven goed te houden. Ook wil je natuurlijk weten of de gewichtstoename de oorzaak is van een bepaalde ziekte.

Verschillende rassen hebben verschillende vormen. Het is belangrijk om te begrijpen wat een normale vorm is voor je specifieke hond. Sommige rassen, zoals windhonden, zijn van nature mager. Als je bijvoorbeeld niet een beetje rib bij een Azawakh ziet, is de kans groot dat hij een beetje te zwaar is.

1. Beweging

Extra beweging zal je hond helpen gewicht te verliezen. De meeste honden gaan graag wandelen of rennen dus zorg ervoor dat je naar buiten gaat en geniet van wat buitenactiviteiten met je trouwe viervoeter. Voor een zwaarlijvige hond is het het beste om langzaam te beginnen en na verloop van tijd meer te bewegen zodra hij langzaam begint af te vallen. Bouw dit langzaam op zodat je je hond niet overbelast. Het verschilt namelijk per hondenras hoeveel beweging de hond nodig heeft.

De aanbevolen minimum dagelijkse lichaamsbeweging is 20 minuten, twee keer per dag. Veel honden hebben echter meer nodig. Voor veel rassen is een uur beweging per dag een mooi streven. Als je hond moet afvallen, probeer dan meer te bewegen. Wanneer je reeds sport, verleng dan je wandelingen of andere activiteit met minimaal 10 a 20%.