Waarom volgt mijn hond mij overal?

Iedereen maakt het wel eens mee, je loopt naar de keuken om wat te eten, en je trouwe viervoeter gaat met je mee. Of je gaat de badkamer in en je ziet opeens een neusje door de deuropening steken.

Hoewel je vast geniet van het gezelschap van je hond en het misschien zelfs leuk vindt om soms gevolgd te worden, kan het soms vervelend worden. 

Waarom volgen honden ons graag overal naartoe? Kan het een teken zijn van een dieper probleem dat je moet aanpakken? Hier vind je alle antwoorden die je nodig hebt, inclusief wanneer je je zorgen moet maken en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond je volgt als het overdreven wordt.

 

Redenen waarom honden je overal volgen

Er zijn veel redenen waarom honden ons soms constant volgen. Waarschijnlijk de meest algemene is dat het in hun genen zit. Door de geschiedenis heen waren honden roedeldieren.

Verveling

in andere gevallen raken sommige honden gewoon verveeld, dus denken ze dat als je iets doet, waarom niet meegaan? Deze honden hebben vaak veel baat bij meer beweging.

Routines

Veel huisdieren leren de dagelijkse routines in te schatten. Zo kunnen ze het goed inschatten dat ze op bepaalde tijden worden gevoerd of worden uitgelaten. Op deze momenten komt je hond je vaak je achtervolgen om je aan deze momenten te herinneren. Hierdoor beloon je dit gedrag dus ook onbewust om zodoende eten of lekker te geven. Iets wat wordt beloond, wordt vaker gedaan.

Familie

Ze zien de familie waarbij ze wonen als hun roedel. Dezelfde instincten die bij wilde honden aanwezig zijn, zijn aanwezig in onze honden. Maar genetische aanleg is niet de enige reden waarom honden graag mensen volgen.

Sociale dieren

Honden zijn sociale dieren. Net zoals wij van hun gezelschap genieten, houden zij vaak ook van dat van ons. En wat is nou een betere manier om dat te laten zien dan dicht bij je baasje te blijven? Als je hond als een jonge puppy is geadopteerd, kan je hond het gevoel hebben dat jij de moeder bent.

Af en toe zullen honden dicht bij je blijven als ze nerveus, bang zijn, onzeker zijn over vreemden of zich niet lekker voelen. Dit komt vooral veel voor tijdens onweer en vuurwerk; honden zien ons als hun beschermers bij deze gebeurtenissen. En heel af en toe wordt een hond zo angstig als hij van zijn ouders wordt gescheiden dat hij in paniek raakt – dit is voor geen van beide partijen een goede situatie.

Waarom volgt mijn hond mij en niet iemand anders?

Honden zijn slimme dieren en zullen vaak één persoon uitkiezen om te volgen. Dit geeft meestal aan dat deze persoon voldoet aan wat de hond zoekt als baasje.

Soms is deze persoon degene die de hond voedt, met de hond wandelt en ermee speelt. Andere keren is het de persoon die het vaakst snacks uitdeelt. Honden krijgen alles wat ze nodig hebben van mensen, en ze zullen over het algemeen de persoon volgen die hen het meest te bieden heeft.

Waarom volgen honden je naar de badkamer?

Het simpele antwoord op deze vraag is: je hond volgt je overal, waarom niet ook naar de badkamer? Het antwoord ligt alleen net iets complexer.

Je hond kan allerlei nieuwe dingen ontdekken in de badkamer. In de badkamer zijn er allerlei dingen die naar hun familieleden ruiken, deze ontdekt te hond maar al te graag.

Voeg daar het feit bij dat honden een uitstekend reukvermogen hebben. De reeks geuren die uit de badkamer komen, kunnen zowel intens als intrigerend zijn voor een hond. Dus als je naar de badkamer gaat, ziet je hond dit misschien als een uitstekende gelegenheid om op ontdekkingstocht te gaan.

Similar Posts